Dakpannen

DAKPANNEN

Dakpannen vormen al jarenlang een betrouwbare vorm van dakbedekking voor hellende daken. Dit is niet voor niks, de prijs-kwaliteitverhouding is namelijk erg goed. Bent u van plan om een verse laag dakpannen te laten leggen op uw dak? Lees hier alles over de kosten, soorten en hoe u kunt besparen op de klus.

Dakpannen vervangen kosten

Kijkt u in woonwijken om u heen, dan zijn 9 van de 10 daken bedekt met dakpannen. Dakpannen zijn in Nederland zeer populair en dat is uiteraard niet voor niks. Dakpannen zijn, in vergelijking tot andere soorten dakbedekking, niet duur en hebben een lange levensduur die kan oplopen tot wel 100 jaar. Is het voor u tijd om de dakpannen op uw dak te laten vervangen, dan weet u in ieder geval dat u daarna waarschijnlijk niet meer voor deze kostenpost komt te staan.

Dakpannen vervangen kosten

Heeft u een hellend dak van in totaal 90 m2, dan komen de kosten voor het vervangen van de dakpannen uit op een bedrag van rond de € 5.400. Dit is een gemiddelde prijs, de exacte kosten zijn namelijk volledig afhankelijk van de situatie. Wilt u graag weten wat het laten leggen van dakpannen op uw dak gaat kosten? Het antwoord heeft u binnen 2 werkdagen in huis. Vraag hier een offertes aan. Zo weet u precies met wat voor budget u rekening dient te houden.

Voordelen van dakpannen

Waarom zou je eigenlijk voor dakpannen kiezen en niet voor een ander materiaal? Eerder is al de goede prijs-kwaliteitverhouding aan bod geweest, maar dakpannen bieden meer voordelen. De 5 belangrijkste zijn:

 • lange levensduur;
 • bestand tegen alle weersomstandigheden;
 • makkelijk in onderhoud;
 • brandveilig;
 • snelle plaatsing.

Kortom, laat u nieuwe dakpannen op uw dak leggen, dan hoeft u als het goed is nooit meer naar uw dak om te kijken.

De soorten dakpannen

Zoals u in het kostenoverzicht ziet zijn er 2 bekende soorten dakpannen die op de Nederlandse daken pronken: betonnen dakpannen en keramische dakpannen. Beide soorten dakpannen voldoen uitstekend aan hun taak: u en al uw bezittingen beschermen tegen alle weersinvloeden van ons Hollandse klimaat. Wat zijn dan de verschillen tussen deze 2 dakpannen?

Betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen komen tot stand door beton in een mal te gieten en vervolgens te laten uitharden. De betonnen dakpan kan vervolgens nog worden afgewerkt met een kleurcoating. Dit is zeker aan te raden, het oppervlak wordt dan namelijk gladder waardoor u uw dak langer alg- en mosvrij houdt. Dit bevordert niet alleen de levensduur van de dakpannen maar ook de uitstraling van uw woning. Deze kleurcoating is in vele kleuren mogelijk, u zit dus niet meer gebonden aan de muisgrijze variant.

2 redenen om te kiezen voor betonnen dakpannen:

 1. Financieel: Als u op zoek bent naar de goedkoopste optie dan passen betonnen dakpannen perfect in dit plaatje. Betonnen dakpannen zijn in de aanschaf iets goedkoper dan keramische dakpannen maar ook het laten leggen is goedkoper. Betonnen dakpannen zijn namelijk groter dan keramische dakpannen waardoor ze sneller en eenvoudiger te plaatsen zijn.
 2. Maatvast: Betonnen dakpannen zijn maatvast, wat wil zeggen dat ze niet uitzetten of krimpen bij diverse temperaturen. Een stabiele dakbedekking dus om u en uw bezittingen te beschermen. Ook zijn betonnen dakpannen relatief zwaar wat goed uitkomt bij de herfststormen die regelmatig over Nederland razen.

Keramische dakpannen

Klei is waar keramische dakpannen uit bestaan. Wist u dat deze klei gewoon uit onze Hollandse rivieren zoals de Maas en Rijn wordt gewonnen? Rivieren maken constant klei aan waardoor de voorraad onuitputtelijk is, een perfect bouwmateriaal. Om keramische dakpannen te maken wordt gekneden klei in mallen geperst die vervolgens de oven in gaan. Op hoge temperaturen wordt de klei gebakken tot een harde dakpan. Kiest u voor een keramische dakpan met een ingebakken glazuurlaag, dan zorgt u voor de langste levensduur. Ook werkt deze glazuurlaag, net zoals bij betonnen dakpannen, beschermend tegen algen en mossen. Zo blijft het dak zo lang mogelijk een plaatje om naar te kijken, vuil glijdt na het leggen van keramische dakpannen direct het dak af.

2 redenen om te kiezen voor keramische dakpannen:

 1. Lange levensduur: Keramische dakpannen kunnen een levensduur tot wel 100 jaar bereiken. Deze lange levensduur komt vooral voor bij de glazuurde variant en goed onderhoud.
 2. Geschikt voor lastige daken: Zijn er veel onderbrekingen op uw dak dan biedt de keramische dakpan uitkomst. Het laten leggen van dakpannen op afwijkende daken is met alle hulpstukken die mogelijk zijn bij de keramische variant geen enkel probleem. Het geheel ziet er netjes afgewerkt uit en er zijn minder gevoelige plekken voor lekkages.

Dakpannen – 3- keramisch

Dakpannen vervangen

Zit u er binnen niet meer droog bij? Het kan zijn dat er enkele dakpannen stuk of verschoven zijn. Wanneer de levensduur van uw dakpannen nog lang niet is bereikt, volstaat een dakreparatie. Diverse dakdekkersbedrijven vragen voor het leggen van een paar dakpannen een starttarief omdat het een ‘kleine’ klus is. Zijn de dakpannen aan de oude kant? Dan kan de dakdekker een totale dakrenovatie voorstellen. Alle dakpannen worden dan vervangen voor nieuwe dakpannen waardoor u weer jarenlang vooruit kunt. Laat u in dit geval toch een reparatie uitvoeren, dan is dit vaak alleen maar uitstel waardoor de kosten voor de reparatie bovenop de uiteindelijk renovatiekosten komen.

Onderhoud dakpannen

Zodra uw dakpannen vervangen zijn wilt u uiteraard zo lang mogelijk genieten van een stevig en fraai uitziend dak. Dit kan door uw dakpannen regelmatig te laten onderhouden. Vraag aan ons hoe vaak onderhoud voor uw dakpannen nodig is. Met onderhoud voorkomt u lekkages, vorstschade en blijft uw dak er mooi uitzien. De groei van mos is de grootste boosdoener. Mossen scheiden namelijk zuur af wat zich gaat nestelen in de dakpannen net zoals de wortels van het mos. Met vorst kan dit schade aan uw dakpannen veroorzaken. Mos groeit ook in kieren en naden en wanneer het mos blijft groeien kan de dakbedekking opzij worden gedrukt wat lekkages kan veroorzaken.

Wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van onderhoud verschilt per type dakpan. Iedere afwerking heeft namelijk ander onderhoud nodig. Opties van onderhoudswerkzaamheden zijn:

 • Het handmatig verwijderen van onkruid.
 • Het insprayen van de dakpannen met Biomos waardoor algen en mossen op een natuurlijke wijze worden afgebroken wat uiteindelijk wegspoelt met regen.
 • Het met een hogedrukspuit, met koud of warm water, wegspuiten van vuil.
 • De dakpannen impregneren waardoor de dakpannen waterafstotend(er) worden, ter voorkoming van aangroei van mos en algen.

Dakpannen – onderhouden

Dakpannen vervangen voor een andere soort dakbedekking?

Bent u benieuwd naar welke keuzes u nog meer heeft naast het laten leggen van dakpannen? Overweeg bijvoorbeeld om uw dakpannen te vervangen voor een natuurlijke uitstraling op uw dak met natuursteen leien, het prachtige rieten dak of zelfs het opkomende groendak. Wat ook steeds vaker wordt toegepast op moderne huizen zijn daken van metaal zoals aluminium, koper of zink. Met zink is zelfs een levensduur van rond de 125 jaar mogelijk. Kortom, genoeg opties. Meer informatie over deze verschillende soorten vindt u op de dakbedekking pagina.

Betaal niet te veel wij vertrekken een schepje offerte

Te veel betalen voor een klus, dat wil niemand en is ook helemaal niet nodig als u uw dakpannen gaat vervangen. Vraag een offertes aan. Wij maken het vervangen van uw dakpannen betaalbaar, zodat uw dak er binnenkort weer piekfijn uitziet voor de beste prijs.

WhatsApp chat